Milí zákazníci, vzhledem ke stěhování kamenného krámku na Kuří rynek v centru Ostravy bude jeho provoz na OC Kotva k 30. září ukončen. Těším se na vás na nové adrese od listopadu! Linda - Rezavá palice (sledujte aktuální info zde na stránkách anebo na FB či Instagramu). V případě nutnosti mě kontaktujte přes SMS zprávu na 606 235 858.

Povídání o lymfě a svízeli

svizel-pritula

Kdybyste někdy sekali kosou svízel, věřím, že byste jí neříkali jejím pravým něžným příjmením „přítula“, ale daleko jadrnějšími slovy :). Její lepivé šlahouny se motají kolem kosy jako chlupatý had, co si právě zkouší střapatou paruku na maškarní bál. Ha - a čeho je had symbolem? Správně - lékařství. Tak buďme na ulepeného hada milí. Totiž, stejně jako svízelo-had dokáže vás a vaši kosu rozpálit doběla, umí rozdovádět vaši mízu, anobrž lymfu. A na jejích peřejích se začnou prohánět malinké policejní kajaky s bílými krvinkami, co hlídají každou neplechu ve vašem těle. A taky jsou tam loďky s živinami a lodní trajekty co sbírají odpadky a na některém z mnoha překladišť pak smetí předají do povodí červené sestřičky, krve.

A jak vlastně lymfa tělem proudí, když nemá žádnou pumpu, jako krev? Lymfa se kamarádí s namakanými sportovci – vašimi svaly. Ti kámošku lymfu žmoulají a masírují a ona pak běhá jako čečetka. Koneckonců, ne nadarmo se lidské lymfě říká i míza - životodárná čirá tekutina, která proudí pod kůrou všech stromů.

Vraťme se k našemu lymfatickému čaji: krom zmiňované svízele jsou v něm další fajné kytinky: svěží citronová tráva a voňavá skořice probudí vaše chuťové pohárky. Vůkol rudý vřes se postará o dvě dámy – ledviny. Kopřiva a lopuch propláchnou krev. Gotukola ji rozproudí a taky pohlídá mízní uzlinky, aby se moc pyšně nenafukovaly. No a zlatý květ měsíčku jemně pročistí všechny chodbičky vašich útrob.

Závěrem snad jen rada: když vypijete sebekouzelnější čaj a pak strávíte hodiny bez pohybu u oblíbeného seriálu, vaše lymfa se bude děsně nudit. Potěšte ji proto krátkou procházkou nebo aspoň automasáží vašich rukou a nohou. Lymfa se rozproudí a vodácká sezóna na jejích vlnách zas pofrčí na plné obrátky :)

Náš lymfatický čaj najdete zde.