Milí zákazníci, vzhledem ke stěhování kamenného krámku na Kuří rynek v centru Ostravy bude jeho provoz na OC Kotva k 30. září ukončen. Těším se na vás na nové adrese od listopadu! Linda - Rezavá palice (sledujte aktuální info zde na stránkách anebo na FB či Instagramu). V případě nutnosti mě kontaktujte přes SMS zprávu na 606 235 858.

O lesních recy lahvích

ilustracni foto lahvi

Před lety jsme začali zvelebovat chalupu na rýmařovsku. Zahrada byla ze začátku dvoumetrový bršlicovo kopřivový prales. Když jsem se s kosou prokousávala bujícím býlím, pod nohama mi cosi křupalo ... nešlo o suché větve, byly to hromady plastových obalů, střepů, hadrů a popela. Došlo mi, že lidé před 50 lety nebyli připraveni na tak obrovský obalový boom a tehdejší osadníci možná doufali, že jogurtové kelímky a prázdná platíčka od léků zmizí stejně jako předvčerejší slupky od brambor.

Po okolních lesích nalézám kusy starých německých pivních lahví, části železných rezavých radlic ... ze začátku mi z toho všeho bylo smutno, ale pak mě napadlo spojit příjemné s užitečným. Aspoň symbolicky les a zahradu uklidím a k tomu těm dávným odhozeným předmětům vdechnu nový život.

Mívám dotazy proč nalezená torza starých lahví neobrousím do roviny. Neobrousím. Protože by ztratily svůj lesní příběh. Desítky let zkouší souznít s lesem, sledují, jak malé semenáčky kolem klíčí a zas zmizí ve zbytcích loňského listí. A tak láhve dotvořím takové, jaké jsem je našla. Mžourají na mě - roky neviděly sluníčko a pomalinku z nich klíčí nový život - pokud se jich ujmete, mnohokrát vám to vrátí z celého svého skleněného srdíčka. A když si láhev přiložíte k uchu, zašumí v ní letité sudetské lesy své tichoučké "dankeschööönnn ... děkujiiii" .