Milí zákazníci, vzhledem ke stěhování kamenného krámku na Kuří rynek v centru Ostravy bude jeho provoz na OC Kotva k 30. září ukončen. Těším se na vás na nové adrese od listopadu! Linda - Rezavá palice (sledujte aktuální info zde na stránkách anebo na FB či Instagramu). V případě nutnosti mě kontaktujte přes SMS zprávu na 606 235 858.

Příběh recy-lahve Divišova prabetlémská hvězda

betlem
 
Když jsem v lese našla první torzo staré lahve s reliéfem hvězdy, řekla jsem si: „Ty jo, asi pivovar Gottwaldov.“ Naštěstí šel kolem soused, rodák ze Šternberka a říká: „To je pivo od nás.“
V hlavě se mi rozsvítilo – totiž šlechtický rod Šternberků má hvězdu ve znaku. Ale kde k ní přišli? Webové zdroje píší, že prapředkem rodu je biblický král Kašpar. Ten, co putoval spolu s Melicharem a Baltazarem za HVĚZDOU, aby se poklonili narozenému Jezulátku.
Tak mě zajímalo, kdo ten Kašpar asi byl, odkud přišel a jak vypadal. V ten moment mě obestřela informační webo-mlha a z ní vystupovaly nejrůznější výjevy: kolem Jezulátka nestáli tři králové, ale mudrcové. A už nejsou jen tři… je jich dvanáct nebo tak nějak... A když jsem do té mlhy zavolala: „Dobrý den, prosím, který z vás je pan Kašpar?“ tak se ani jeden z těch vážných mužů neotočil. Byla jsem v rozpacích.
Ujala se mě starší žena, koho prý hledám. Vyprávěla jsem jí, že u nás v Čechách žil o 1000 let později jistý Diviš z Divišova, který byl přesvědčen, že není obyčejným Slovanem, ale že v něm koluje krev královská, pramenící na blízkém východě a že zná i jméno praotce rodu – Kašpar. Žena se zamyslela: „Kašpar, Kašpar … několik lidí toho jména znám. Většinou k nám do Judey přišli z Persie. Pan Diviš je tedy asi mocný panovník, že?“ „Ne ne, byl dvořanem našeho knížete Soběslava I. Jeho vnuci si postavili nad řekou Sázavou kamenný hrad. Nazvali jej Šternberk – ve středověku bylo běžné pojmenovávat české hrady německy. No a jelikož Divišové chtěli vzdát hold dávnému praotci rodu, vložili si do erbu hvězdu. Tu betlémskou,“ vysvětlila jsem stručně. „Zajímavé,“ řekla ta žena. Pak se omluvila, a že už musí jít. I ona se přišla poklonit tomu krásnému, právě narozenému robátku…
Mlha opět obestřela dávný Betlém. Sedím pod olivovníkem a už jsem klidná. Vlastně, proč nemít legendy a rodinné pohádky? I mě babička Emilie říkávala, že náš prapraděd přišel do Čech z Francie… třeba je mým strejdou přes tři kolena Jean Paul Belmondo 🙂 Qui sais?