Milí zákazníci, vzhledem ke stěhování kamenného krámku na Kuří rynek v centru Ostravy bude jeho provoz na OC Kotva k 30. září ukončen. Těším se na vás na nové adrese od listopadu! Linda - Rezavá palice (sledujte aktuální info zde na stránkách anebo na FB či Instagramu). V případě nutnosti mě kontaktujte přes SMS zprávu na 606 235 858.

Příběh šperků Sakury v Kjótu

P82 pupen sakura kunzit 54-55     139 jaro kunzit     mapa japan sakury ctverec

První sakury v japonském císařství pěstovala kjótská šlechta. Pro lepší časovou představu to bylo v době, kdy se na našem území hašteřili první velkomoravská knížata Mojmír a Pribina. Tedy někdy kolem roku 800 n.l..
Ale zpátky do jarního Japonska. Je udivující, jak pečlivě se na svátek sakur - hanami - Japonci připravují. Mají meteorologickou mapu ostrovů (viz komentář) a místo teplot jsou u jednotlivých měst napsány dny, kdy sakury vykvetou. Například letos se Tokyo rozpučí 23. března a v severním Sapporu se dvou růžových týdnů dočkají až na naše čarodějnice, koncem dubna.
Hanami znamená "prohlížení květin". Lidé se prochází pod korunami stromů, pořádají pikniky s tradičními pokrmy a rýžovým vínem saké ...
A teď mě něco napadlo: podle nepsaného pravidla by každý Japonec měl pod rozkvetlou sakurou strávit alespoň půl hodiny ročně. Co to taky zkusit? Najít si svůj oblíbený kvetoucí strom, lehnout si k jeho kořenům, zavřít oči, poslouchat bzučení včelek a chvíli jen ŽÍT ...